QC/QA Lab

Oregon, Ohio

This new 24,000 SF Quality Control and Quality Assurance Laboratory replaced an aging facility. the jdi group, Inc. provided full services on the project, from programming through project close out.

The new design unites what had been four separate labs into one large, open, flexible space. This allows testing to shift from one area to another regardless of the requirements of highly specialized equipment. The central lab was designed not only to the functional needs of the users, but to their comfort as well. Floor finishes, natural lighting, open areas, fixed sunshades, and individual thermal controls all contribute to enhanced comfort and productivity while maximizing sustainable strategies and maintaining strict safety standards.

Externally, the building has dual personalities - one protective solid side that faces the blast area, and another façade that opens up to outside views and natural light. The design incorporates flexibility for future development of the site and long-term refinery campus master plan goals.

In addition to the features mentioned above, sustainable design strategies that helped the project achieve LEED Gold Certification include:

  • clerestories that bring natural light into the building core
  • offices with windows that have deep overhangs to prevent glare and heat gain during the summer
  • energy-saving HVAC and lighting systems
  • building siting that maximizes as much of the existing vegetation as possible
  • bioswales and native plantings to decrease contribution to the storm water system and limit water use